Kış Lastiği Uygulaması, Önemi ve Kullanımı

Kasım ayının sonuna yaklaştığımız bu günlerde havalar yavaş yavaş değişmeye başladı. Kış soğukları henüz gelmeden araç sahiplerinin alması gereken en önemli önlemlerden biri olan kış lastiğini ve yasal kullanımı hakkındaki detayları yazımızda sizler için derledik…

Günümüzde ani sıcaklık değişimlerini düşünecek olursak mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıklarına aldanıp kış lastiğini ihmal etmememiz pek gerektiğini söyleyebiliriz.

Kış aylarında, +7 C derece ve altında havaların soğuması ile birlikte değişen hava ve yol koşullarında emniyetli bir sürüş ve can güvenliği için kış lastiği kullanılması tavsiye edilmektedir. Kış lastikleri hava sıcaklığı azaldığında, ıslak ve kuru hava koşullarında performansı arttırır. Kuru yollardan kaygan yollara geçişte aracı yolda tutunmasını sağlayarak kayma ve kaza risklerini azaltır. Ayrıca, standart lastiklere göre kış lastiklerinde desen doluluk oranı daha az olduğu için yol yüzeyindeki kar, buz, su, çamur gibi maddelerin oluklardan dışarı atılması daha kolay olur, böylece daha güvenli bir sürüş elde edilir.

– Kış lastiklerinin kullanımı zorunlu mudur?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi ( 1 Aralık – 1 Nisan ) için zorunludur.

– Peki, kış lastiği kullanımı kimler için geçerli?

Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlarda zorunlu olan uygulama, hususi araçlar için zorunlu değil, ancak kış şartlarında can ve mal güvenliği ve sorunsuz seyahat için tüm araçlarda kış lastiğinin kullanılması önerilmektedir. Ayrıca, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren uygulama ile şehirlerarası yollarda seyahat eden tüm araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunuyor.

– Kış lastiği takmama cezası ne kadar?

Her yıl trafik güvenliği için uygulanan kış lastiği uygulaması, 2019-2020 Türkiye genelinde 1 Aralık’ta başlayarak 1 Nisan 2020 tarihine kadar devam edecek. Kurala uymayan araçların sürücülerine ise 625 lira ceza kesilecek. Söz konusu ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren güncellenecek.

Araçların denetimi ise bakanlığın yetkilendirdiği personelin haricinde Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından da yapılıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir