Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Bilindiği gibi otomobiller kaza sonucu oluşan hasar sonrası tamir edildikten sonra ikinci el piyasasında bir araç değer kaybına uğrar. İkinci el araba alım satımında hem alıcı hem de satıcı için araçların hasar durumu kritik bir rol oynamaktadır. Satıcılar açısından araçta tamir edilmiş ve giderilmiş bir hasar olsa da bu, aracın satış değerinin düşmesi anlamına gelmektedir. Özellikle satıcının hatası olmayan ve başka bir araç tarafından verilen hasar, sebepsiz yere aracın değerinin düşmesi anlamına geliyor. Böyle durumlarda aracınızı satarken oluşan değer kaybını sigorta şirketinden tazmin edebiliyorsunuz. Bu sayede hasarda hiçbir dahiliniz olmasa bile aracınızı satarken yaşadığınız değer kaybından etkilenmiyorsunuz. Ayrıca eğer aracınız hasar dolayısıyla serviste kaldığı süre boyunca herhangi bir araç kiraladıysanız, bu kiralama bedelini de sigorta şirketinden talep edebilirsiniz.

Araç değer kaybı tazminatına başvurmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken önemli bir nokta var. Değer kaybı ödemesini alabilmeniz için aracınızdaki hasarın sizden kaynaklanmayan ve üçüncü şahıslardan kaynaklı bir hasar olması gerekiyor. Yani aracınızla bir kazaya karıştıysanız ve haklıysanız ya da siz park halindeyken başka bir araç sizin aracınıza hasar verirse, bu durumda araç değer kaybı tazminatına başvurabilirsiniz. Burada önemli olan kaza sonrası sizin tamamen haklı konumda olmanız. Eğer sizin sebep olduğunuz bir hasar ise ya da aracınızın kaskosunu kullandıysanız bu durumda değer kaybı alamazsınız. Değer kaybı başvurusunda bulunurken kaza tutanağı, servisten aldığınız rapor ve fatura, sigorta poliçeniz ve kaza sonrası çekilmiş fotoğraflar gibi bazı belgeleri sunmanız gerekiyor.

Araç Değer Kaybı Hesaplaması

Değer kaybı hesaplaması yaparken dikkate alınan bazı kriterler bulunuyor. Bu kriterler sonucunda da ne oranda bir değer kaybı tazmin edeceğiniz hesaplanmış oluyor. Bunlar arasında;

  • Aracınızın markası modeli
  • Aracınızın model yılı
  • Aracınızın kilometresi
  • Trafiğe çıktığı tarih
  • Aracınızın piyasa değeri gibi bazı kriterler göz önünde bulundurulur.

Araç değer kaybı başvurusunu kaza tarihinden itibaren 2 sene içinde yapmak gerekiyor, aksi takdirde bu haktan mahrum kalırsınız. Değer kaybı için haklı olduğunuz durumda karşı tarafın sigorta şirketine başvuruda bulunulduğunda, trafik sigortası kazada sorumluluğu olmayan ya da en az sorumluluğu olan kişinin değer kaybını karşılıyor. Eğer kazada sorumlu siz iseniz bu durumda trafik sigortasından tazminat talep edemezsiniz. Poliçenizde mevcutsa kasko yaptırdığınız sigorta şirketine başvurabilirsiniz. 2010 yılında çıkan yargıtay kararına bağlı olarak, gerekli şartları sağlıyorsanız sigorta şirketleri kaybınızı ödeme zorundadır. Talebiniz sonrası 15 gün içinde yanıtlanması ve ödemenizin yapılması gerekir. Eğer cevap alamazsanız ya da ödemeniz geri çevrilirse, sigorta tahkim komisyonuna başvurma ya da dava açma gibi hukuki yollara başvurabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir